İşletme Yönetimi Okuyanlar Neden Başarılı Olamıyor.


Okullarda ve girişimcilik eğitimlerinde sizlere işletme diye teori, ekonomi diye matametik öğretirler oysa başarılı planlama için piyasayı anlamak ve ekonominin prensiplerini bilmek gerekiyor. Başarılı planlama da başarılı olacağıbin ℅ 70 garanti demek digerleri sadece uygulama koymaktır.

Üniversitelerin işletme yönetimi bölümlerindne mezun olmuş, iktisatve ekonomi bölümlerinde okuyan insanlar içinde  başarılı olamayan üniveristesi mezunu olanların yaninda, mezun olupta babalarının işini yada kendi kurdukları isli batıran cok insan var. 

İşletme Yönetiminde bilgi önemli bilginin yollu da eğitimden geçiyor kabuk ediyorum ama bir insanda mücadele edecek ruh ve başarının devamını getirmek için azim yoksa o insan biraz iş yeri açarak iyi bir işletmeci olmayı is bile bulamaz. 

Okullarda işletme ve ekonomi okuyarak başarılı olmayanların sorunu piyasa deneyimi olmayan akademisyenlerin yetersizliginden. İşin içinden gelmeyen  işletme danışmanlarından kaynaklanıyor.

Kendi işini kurmayan sadece işletmenin bir departmanında bilgili olanlar işletmenin bütünü hakim olamaz. Oysa işletmeler de başarılı olmak için hem işletmde tam kontrol ve eksiz işletme bilgisi olmalı yada işin uzmanlarından destek alınmalıdır.

Herşeyi ben yaparım yada ben biliyorum diyerek hiç bir insan orta boy yada büyük işletme sahibi olamaz ve kurumsallasma si mümkün değildir. Bir işletmenin başarısı işletmecinin vizyonu ve iyi ekip oluşturmaya , piyasa analiz ederek ileri görmekte, insanları anlamakta ve organizasyon yapmasında yatıyor. 

Bir yöneticinin bilmesi ile bir işletmecinin bilmesi gerekenler farklıdir. Dijital çağda analog yada üretimin sanayiye dayalı dönemde ki işletme prensipleri ve ilkeler ile başarılı olmayı beklemeyin. 

Üniversitelerin işletme yönetim bölümünden mezun olanlar piyasa deneyimi olmadığı için kendi islerini kurmak konusunda kendilerinin içsel  korkularıni yenemeyerek kendi işini kuramazlar ve bir firmada çalışan veya devlet memuru olmayı tercih ederler. 

Oysa piyasada işletmeci olmak için işletmecinin bilmesi gerekenler yanında insanın psikolojik olarak kendisinin de hazır olması ve mücadele etmesini bilmelidir. Sadece makala okumak yada yada işletme tezi yazarak başarılı olunsaydi o zaman okumasını bilen her insanın her işte başarılı olması gerekiyor.  

Sadece bilgi ve kendini geliştirme yetmez. İşletmenin kalıcı olması için finansman ve iş bağlantıları yapmakda şarttır. Arkadaşlar işletme yönetimi zan edilen kadar kolay değil. Kolay olmadığı için yapanlara yüksek kazanç ve saygının yanında kazanç sağlıyor. Ama bir işletmenin tam anlamı ile para kazanmaya başlamış olması ve marka olmaya başlamak için en az 3 yıl zaman gerkdir.

Yorumlar