Araç Kullanmak Kadar Kolaydır İşletme Yönetimi

Yolda kaza yapan adam yolun yanlış olduğunu göstermez. Adamın yolda yanlış araç kullandığını veya araçtan kaynaklanma sonucunda kaza yaptığını gösterir. Şimdi yolu suçlamanin bir anlamı var mi?

Kaza yaptığına göre araç yolda gidecek kadar bakımlı değildir ve hızını dayanacak tasarım ve donanima sahip değildir.  Ama aracı tanıyan sürücü yola, araca, şartlara ve trafik kurallarını uymadığı için veya başka bir insanın kuralarına uymadığı için kaza meydana gelmiştir.

İş hayatı da hayat da kurallar çerçevesinde bilgi ile idare edilirse şartlar ve olanaklara bakarak içine duygu karıştırmadan doğru yerde doğru zamanda ve doğru kişiler ile donanım sahibi insanlara verilen görevler tam zamanında yapılirsa aracın kaza yapmadqn yola devam etmesi gibi işletmeler de kalıcı olup karlı işletme olmaya devam eder.
Is hayatı araç kullanmaktan biraz farklı orada yakıt yerine işletmede para kullanırsin yani para bitti mi işletme de biter girişimcikte. ve trafik kurallarıni bilmeden be araç sürmeyi öğrenmeden yolda sağlıksız gitmek uzun süre mümkün olmayacak kendine ve baska insanlara zarar vereceksin.

Normal insan olacakları görür ve ona gore davranır ama genelde sonuç değişmez akıllı insan ise olacakları tahmin eder ve ona olacakları engellemek için tedbir alır yada olacal olsa bile en kisa surede o durumdam çıkmak için plan ve strateji planları yapar.

Adam fakirlikden sitem eder ama çalışmaz, çalışsa da parayi doğru yönetmez yönetmeyi de öğrenmek istemez onlar hem kafalarına göre hayat yaşamak isterler hemde hiç bir sıkıntı olmadan hayatlarına devam etmek ister ama istedikleri hiç olmaz. Nasıl ki kaza yaparan aractakilere yardımı gelen olursa iflas edene de yardım için gelen olur ama hiç başkasının araci kendi aracın gibi olur mu?

Her insan başarı ister ama çok azı bunu yapar neden çünkü çok qz insan gerçekten ister başarmak için öğrenir,  düşünür,  araştırir kendine göre uygun olani alır zaman ve şartlar uygun olduğunda hareket geçmelidir.

"Başlamak için en iyi zamani bekleme en iyi zaman şimdi ki zaman" gibi sözlere itibar etmeyin karlı ve çamurlu yolda riske girmek yerine daha iyi şartlarda yola cikman daha akıllıca değil mi ? yolla çıkmadan plan yapın,  öğrenin sorun, hazirlik yapın.

İşletme kurmak için iş planı yapıyorsanız, doğru kişiler ve yeterli sermaye ve işin gerektirdiği niteliklere sahip olmadan işi birinden öğrenmeden yada bilenlere sormadan yapmaya kalkarsan kaza yaparsın yanii iflas edersin.

Ben işletme yönetimini araç kullanmaya çok benzetirim öğrenene kadar zor ama ondam sonra duruma be şartlara gore kendini be araci ayarlamak ve kontrol etmeye gerek duyar. aracın göstergelerine ve diğer sürüclere bakarak ilerde oluşacak durumlari görmek ve ona gore fren, gaz, vites ve debriyaj kullanarak direksiyon ile yön vermeye benzer.

İşletmelerde de duruma göre durmayi, kalkmayi, yeni yollar keşf etmeyi doğru yerde doğru insanı görev ve sorumluluklar vermeyi bilmelidir en önemlisi de aractaki insanların bir birine govenmesi ve yeri geldiğinde uyarmasi gi işletmelerde çalışan insanlar da bir amac için hepsi bir birine uyum içinde birleşmesi ve herkes işini en iyi sekdie yaparken diğerine de bilgisi dahilinde uyarmasi ve yardim etmesi lazim ama asla her yapilana müdahale etmemesi gerekir. Sağlıkli çalışan bir sistemin parçasını müdahale etmek bütün sistemin dengesini bozar ve çalışamaz işe yaramayann durudma getirir.

Aslında bir işletmenin sağlıklı olması çalışanlardan çok kurucu ve yöneten de bitiyor  beyin gibi her seye o karar verir be yönlendirir.  Çok iyi çalışan birini sorunlu olaral görürsen o artık öyledir.

Aslinda konu ne finansal yonetim nede işletme yönetimi nede araç kullanmak aslında düşündüğüm;  İnsanların hatalarını dinle bağlanti kurmayin insanlar dine bağlı,  din insanlara bağlı değil.  O dine inann biri hata yaparsa sadece insanın hatalı olduğunu anlayalim dinin değil.  Yoksa bu din ve inanç eksenli kavgalar da savaşlar da bitmez.

Yorumlar