Zeki Insanlar Neden Başarısız Olurlar?

Hayata zeki insanlardan insanlar büyük başarılar beklerken zeki insanlarin akıllı olduklarına düşünürler. Ancak  durum hiç de  öyle değil.  Zeki insan sorunlara çözüm bulma yani problem çözme yeteneği üstün iken akıllı insanlar sorunun oluşmasını engeleme sorun çıktığı zamanda  değerlendirme sonucunda çözüm üretirler.

Zeki insanlar okulda başarılı oluyorken aynı başarıyı ne yazık ki hayatlarinda bulamiyorlar. Çünkü hayatta başarılı olmak için zeka ve akıldan daha başka  etkenler vardır. Akıllı insanlarin duygusal zeka seviyesi zeki insanlardan daha yüksek bu da akıllı insanların bilgiyi öğrenerek uygulamaya koymalari durumda zeki insanlardan daha başarılı olmasını sağlıyor. 

Duygusal zeka seviyesi yüksek olan insanlar insanların  her hareketinin anlık duygusal olaral aldığını ve sonra mantık çerçevesine oturdugunu dolasiyla insanlarin neden sonuç ilişkisi yerine faydaya odaklanirak onun beklentilerine cevap verir.

Zeki ve akili insanların  aptal insanlarin zeka ve bilgi olarak kendilerinden daha düşük seviyede olmasina karşılık yaşam şartları ve olanaklari kendilerinkinden daha iyi olmasini haksızlık olarak algılayarak mutsuz olurlar. 

Başarılı olmak için her türlü egitimi alan, erdem ve niteliklere sahip olmasına karşın hak etikleri başarıya elde edemeyen insanlar he şartların en iyisi olduğu zaman harekete geçmeye ya da biri tarafından keşif edilmeye beklerler.  Eğer bekleyi seçerlerse ömürlerinin sonuna kadar beklerler belki bir şans icabı biri onlarda olan nitelikleri fark ederler.

Oysa hayat   bekleyen değil harekete geçenleri ödülendirir. Başarılı olmak için bütün donanımlara sahib olsalar da o donanim ve yeteneklerini göstermezlerse kimse farkında olmaz olamaz. Insan ne düşünmediğini ve kim olduğunu kendisine sorulmadan söylemesi lazım. 

Her zaman  birinin kendisine gel demesini beklemek yerine gidecek bir alan bulmalari lazim. Başarılı insanlar kendi yollarını aydinlatmak zorunda eğer başkasının ışığı ile kendi yollarını aydınlatmaya kalkarlarsa ışığın gölgesinde kaldığı için onu kimse görmez.  Sadece ışığın sahibi görünür.

Başarılı olmak isteyen insanları kendilerini ifade etmek için kendine güvenerek risk almali ve bıkmadan devam sonuç alana kadar devam etmeli.  Hedefe giden yolda hedef hariç yollar değişebilir.

Her insanın hedefin büyüklüğüne göre  gerçekleşme zamani değişir ama eğer hedef kişinin niteliklerine uygun değil ve Uçuk hedefse yani olabilirlik durumu yoksa asla ulaşamaz.

Insanlar  eğitimli olsa dahi çevrenin etkisi,  ailede yetişme tarzi, madii olanakları, psikolojik,  risk anlayışını bağlı olarak karar alırlar.  Genelde donanimli insanlar eğitim almayan insanlara göre  red edilme ve başarısız olup etrafa rezil olmak,  kim ne der diye tedirginlik ve korkulara daha fazla yenik düşer ve hareket edemez.

Bu başarısız olma korkusu genelde 10 yasina kadar olan sürecte ilk okul ve aileden kaynaklanir. Böyle korkuları ve endişeler onlar destek almak zorunda.  Korkuları yüzünden çok iyi eğitim almasına karşılık kayıp etme korkusu,  başaramama korkusu yüzünden kendi işini kurmak yerine firmada çalışan olmaya karar vererek başkalarını zengin ederler. 

Diğer taraftan çevre etkisinde ve karar alma konusunda zorlanan insanlar hep başkalarını memnun etmeye , onlardan onay alarak kendisine söylenenlerle harekete geçerler ki başkasının kararları ile hareket edenler hiç birzaman amaca ulaşamazlar. Hani "başkasının ipi ile kuyuya inersen ya ip kisa gelir yada kuyu derin kalır"  demiş ya atalarımız.

Bir insan bir konuda verileri değerlendirme sonunda kendi niteliklerini göre hareket etmeli. Başkasına sorduğu zaman  sorulan kişi sonuçtan etkilenmeyecegi için bilse de bilmezsede çoğu zaman kendisinin fikrine basvuruldugu için kendini önemli biri göstermek için hiç bilmedikleri konuda akıl verirler ki sonucunu kendi katlanmadigi için son derece rahat karar verirler.  Yada olmaz yapamazsin diyerek sizi olumsuzluğa yiter.

Eğer birinden yardim alacaksınız kesinlikle  işin uzmanı kişilerden yardim alin ve tam olarak ne istediğinizi bilin. Ne istediğini bilemeyen insanı hiç kimse yardım edemez.

Embesil zeka seviyesine sahip insanlar da kendilerine verilen eğitimle kendisine verilen emirleri harfiyen uyarak yerine getirmeleri sayesinde çok başarılı olabilirler ama bunlar hep başkalarinin fikirlerini uyguladıkları için mutsuz olurlar ve iş onlar için yaşamak için yapılması gereken angarya olaral görürler. Asla kendi kararlarını kendileri alamazlar.


Yorumlar