işleminizin Risk ve Kriz Endeksi Nedir?


İşletmelerin Kriz ve Risk Endeksi. 

Her zaman kriz varmış gibi hazırlıklı olun. Piyasa iyimis gibidir iş yapmaya devam edin. 

Gözlem ve araştırmalarıma göre her ülkede küçük çaplı 5 yılda bir Orta çaplı 10 yılda bir büyük çaplı 50 yılda bir dünya çapında 100 yılda büyük kriz ve burhamlar, ekonomi sorunlar yaşanıyor. Bu da işletmelerin krize dayanıklılık performansina göre işletmelerin ayakta kalanlarına fırsat, yok olan zaten yok oluyor.. aslında bu dalgalanma bir anlamda yapıcı yıkıcı etkisi ıle işini iyi yapanları ödüllendirme, kötü yapanları da öldürme yollu ile sonradan gelenlere daha iyi ürün ve hizmet, sağlam işletme yönetimi yapmasını zorunlu kılıyor..

İşletmelerin krize dayanıklılık performansının yanında bir de işletmecilerin iş hayatında olan strese ve baskıya dayanıklılığını belirleyen iş ve işletme yönetim ile kendini yönetme kriteri belirliyor.. 5 yıldan daha fazla faaliyet gösteren İşletmeciler de "Ben herşeyi bilirim" gururu oluşuyor ve başarıdan başı dönerek işletme körlüğü yaşayarak yanlış karar alması, feri davranışlar ile hesapsız para harcaması sonunu getiriyor. Planlı,. programlı,, doğru yönetim yapan, gelirine göre yaşayan işini devam ediyor..

Bir de 5 yıldan fazla faaliyette bulunan işletmeci de işten bıkma, soğuma, iş yorgunluğu görünüyor. Bir an önce iş yerini satarak başka bir işe giriş yapmak istiyor. Genelde bu kararı alanlar 40 ile 50 yaşında olan orta yaş bunalımı yaşayanlarda oluşuyor..

2 yıldan daha az zamanda faaliyet gösteren işletme zaten bana göre daha işletme olmamış piyasayı anlamaya, işi öğrenmeye çalışma dönemi gibidir.. tıpkı hamilelik gibi. 2 yıldan fazla ayakta kalanlar yeni işletmedir..

Tabi ki aile şirketlerinde yönetim çatışmaları ve şirketi miras olarak paylaşim konularında çok farklı. Küçük ve orta boy ama kurumsal olmayan işletmelerde kardeşlerin bir biri ile yarışırcasina işten uzak durmak ama işletmeden en çok para almak duygusu tıpkı ağaç kurdunun ağacı yemesi gibi günden güne işletmeyi yiyorlar. Aile ne kadar büyükse o kadar çok kurt oluyor. Kardeşler arasında yönetim çatışmaları olduğu gibi eşler de işi alevlendiren oluyur..

Kısaca işletmelerinin krize dayanma endeksi dış kaynakler etkiler ama belirleyici olan iç kaynaklar olarak işletmenin yönetimi ve işletmecinin tutumuna bağlıdır. Bir işletmenin yok olmasının % 80' işletme içi risk endeksine bağlıdır. 

Sizin işletmenizin kriz ve risk endeksi hakkında ne düşünüyorsunuz?.. 
 

Yorumlar