Nasıl İşadamı olunur?



İş Adamı Olmanın Yolları.

İş adamı asla bir girişimci gibi yeni bir yol açmaz. İş adamı açılmış yolda ilerlemeyi öğrenerek işin gerektirdiği niteliklere sahip olması yeterli. Bu durumda iş adamları iyi birer işletmecidir. Fakat iş adamın.bu yolda ilerlemesi için hedefini net olarak bilmeli. Yola çıkana yolda fırsatlar görünür, yola çıkmayan da hayal görür. Yolda bir çok fırsat çıksada kendisini amacını ulaştıracak fırsatlari değerlendirmeye almalı. Başka yollarla girmemesi gerekir. Aksi durumda amacına ulaşmaz. Yanı fırsatları kendi sektöründe ve kendi yetenek, olanaklar çerçevesinde değerlendirilmesi daha doğru olur.
Tâbi ki iş adamı olmak bir psikolojik dayanıklılık gerekir. Size bu yolda bir çok engeler ve sorunlar olacak çevre ve ailen engel olmaya çalışabilir. Sizin her türlü durumda ilkelerine ve işletme bilgisine bağlı kalarak. Azimle, kararlı olarak mücadele edecek irade sahibi olmanız lazım.. irade sahibi olamayan insanlar da mücadele ruhu olmuyor,. devamlılık olmadığı için de amacına ulaşmadan vazgeçiyor. Bulmak istediğine değil de bulduğuna razı oluyor..
Özelikle aile size bu konuda engel olma çabası içinde işe baba babalık hakkı, Anne süt hakini helal etmeyeceğini söyleyerek cehennem sopası ile teddit ederler. Analık, babalık hakkı bir türlü ödenmez. Duygu sömürüsü yaparak işe akraba, kardeş,. kuzenleri işe almana, kardeşlere firma da müdür olmasını talep ederler. Bunlara kesinlikle taviz vermemek gerekir.. özelikle ailesinde işletme kültürü olmayan iş adamları daha çok sorun yaşar.
Sizin amacınız insanları mutlu etmek değil,. amacına ulaşmak üç beş kuruş sermayeni ve kazandığın parayı onu buna mutlu etmek için harcamaktan, borç vermekten kaçının.
Dışardan bir çok olumsuz tepkiler yanında olumlu tepkiler de olacak. Güzel günlerin yanında kötü günler de olacak.. Zayıf karakterli insanlar dışardan gelen kötü söz ve davranışlardan dolayı kendini kötü hisseder. Bir kaç şakşakcinin övgüsüne de kapılarak 'Ben ne oldum?' havasına kapılmayın. Hayatın size verdiği nimetlerle şımarmak, vermediğinde de şikayet etmeyin. Hayat böyle insanları yerden yere vurur, yaprak misali savrularak bir avuç insanın eğlencesi olur. Sonradan akıl veren olur. Bütün olayları akıl üstü bir zihinsel seviyeden duygulardan arındırılmış şekilde karar verin. Duygusal karar alanlar hep hata yapanlar olur.
Burada yaşam koçluğu yapanlar ve psikolojik danışmanlar gibi konuya girmek istemiyorum fakat şu gerçeğin altını da çizelim. Bana göre özlü ve güzel sözler sadece elini yıkamakla kuruması arasında ki zaman kadar etkilidir. Para kazanın, başarılı olun insanlar sizi karizmatik, önder, lider, sözü dinlenir bulur, sever, sayar,. saygı duyar. Paranız yoksa işterse en gelişmiş, saygılı, canını sevecek kadar çok sevmen hepsi hikaye olur. Üzücü, acı ama gerçekler bunlar.. insanlar önce giyimine sonra da arabana bakarlar. Kazandığın para kadar sana saygı duyarlar.
İş adamı olmamın iki yolu vardır.
1. Sıfırdan iş adamı olmak
Babasının işletmesi olmayan ama iş hayatında yer edinmek isteyenler bu yolda İlk önce meslek edinmek, sonra iş bulmak ve serbest çalışan olmak seçeneklerden başlayarak İlk önce işletme kuracak kadar para kazanarak kendi işini kurmalı.. ondan sonra yatırımcı olduktan sonra iş adamı olur.. Bu uzun bir yol yaklaşık olarak 20 yıl gibi bir zaman diliminde gerçekleştirilir.. tâbi ki bu zaman dilimi değişen durumlar vardır. Fakat bir işletme hangi alanda olursa olsun markalaşma ve bilinir olması için en az altı yıl zaman lazım.
2. Baba işini devam ettirmek..
Baba işini devam ettirmek sıfırdan başlamaktan daha kolay. Tek yapmanız gereken işi ve işletmeyi analizlerle durumu görmek ve geliştirmek için taktık ve strateji yapmak için harekete geçmektir. Yeniden bir işletme kurmak, araştırma yapmak ve en önemliside hazır müşteri, sermaye ve pazarda yer almaya devam etmenin avantaj vardır. Burada tek sorun zaman zaman babanın işine karışması ve kardeşler arasında yönetim mücadelesi ve eltiler arasında savaş olması.
Sıfırdan iş adamı olmak zordur ve tek tek adımları bilerek ve yaşayarak ilerlemek sizi daha bilgin ve olgun yapar. Fakat baba işini devam ettirenlerde bu olgunluk olmaz. Bu da eksik bilgi ve başarının dizilimini bilmedikleri için hata yapmalarını daha kolay hale getiriyor. 
Baba varlığı ile rahat bir hayat yaşadıkları için gelişmeye kapalı oluyor. Her zaman işlerin yoluna gideceğini, hayatın böyle devam edeceği düşüncesi ile işle ilgilenmekten çok kendi kişisel eğlenceleri ile ilgileniyorlar. Aynı şeyi yaparak değişen dünyada hep aynı başarıyı bekliyorlar.
Değişen durumlarda değişmeyen doğrular, doğru olarak kalmaz. Bu iş biraz da araç kullanmaya benzer. Aracın, yolun ve trafik durumuna bakarak herşeyin yolunda gittiğini, yakıtın olduğunu ve hiç bir arıza olmadan doğru şekilde aracı kullanman lazım. Bazen frene, derbiyej ve gaza doğru fites ile aracı doğru yöne yönlendirme yaptığından emin olmak lazım.. Tâbi ki araç sistemler sistemi olduğu gibi işletmelede sistemler ve bu sistemlerin alt sistemleri vardır..
Mıras yolu ile kendisine iş yeri kalanlar genelde işletmeleri kısa zamanda iflas ediyorlar. Çünkü iş adamı olmak için gerekli nitelikler, bilgi ve yönetim yanında kişilik gelişimi olmuyor. Ve mirasçılar arasında ki kavga bunu ateşliyor. Her biri farklı farklı yol seçiyor. Babanın rahmetli olduktan sonra şirketin başına geçecek kişiyi anne belirliyor. Burada ya şirketin hisseleri mirasçılar tarafından pay yapılsa da şirketin yonetimi alanlara alamayanlar arasında gizli bir düşmanlık oluşuyor. Firma ile ilgili kararlar da engeleyici olabiliyor. Firmayı pay etmek yerine firmanın gelirinin paylaşımı daha etkin oluyur. Bu durumda firmayi bir kişi yönetiyor. . Fakat burada Annenin kararı şirket yönetim niteliklerine bakmadan kendisi ile Duygusal bağ kuran ve yönlendirdiği kişiyi tercih ediyor. Bunların hepsi yazılı olarak anlaşamaya varıldığı zaman baba işini devam ettirmek mantıklı..



Yorumlar