KOSGEB Desteklerinden Nasıl Faydalanırım?

  KOSGEB Desteklerinden Nasıl Faydalanırım?  


Bazı danışmanlar KOSGEB projeleri ile ilgili danışmanların "Sen şirketi kur, içerde bizim adamımız var %100 alırız" gibi ifadeler kullanıyorlar. Öncelikle böyle bir durum yok çünkü karar kişi tarafından değil kişiler tarafından kurul kararı ile veriliyor.. Kurulda kim olacağı hiç beli olmuyor. 


KOSGEB iş geliştirme başvurusu yapma ile alma oranı % 14 civarında oluyor. Bu durumda destek çıkma kriterlerini göre başvuru yapmak gerekir.


1. İş Geliştirme mi?. Makina alacağım, üretimi artıracağım kelimelerle destek çıkmaz çünkü adı üzerinde iş geliştirme. Buradan yeni ürün hizmet, satış ağı genişletme, yeni müşteri ve Pazarlar ekleme, iş modeli oluşturma, yeni ürün, ürülerin üretmek ve üretim artırma, orta yüksek teknoloji veya yüksek teknoloji alanına geçiş yapma, ihracat yapma, maliyetleri azaltma, gibi konulardaki başvuru yapmak lazım. 


2. Girişimcinin eğitimi Üniveriste veya ilgili iş alanında lise eğitimi bunlarda olmazsa en azından 2 yıl o alanda sigortalı işte çalışmış olmak, o alanda eğitim, danışmanlık almış olmak bunlarda yoksa en azından kendi işlemesini kuralı 2 yıl geçmiş olan girişimcilere daha olumlu bakıyor. Girişimcinin genç ve bayan olması da pozitif olarak destekleniyor. 


3. Projelendirme. İş projesi iki yönden analiz ediliyor. 1. İş planında işin yapılabilir olması. 2. Fizibilitenin doğru yapılmasına dikkat ediyorlar. İş planında tutarsız veri girişi, hatalı finansal projeksiyon ve sürdürebilir yoksa destek alamaz. İş planında istenen makina, ekipman, yazılım, kalıp, danışmanlık hizmetleri üretim süreci ile ilgili olmalı. Örnek olarak filtre üretimi yapan firma CNC isterse tabi ki red yer. 


4. Sunum; İş planında ve diğer dosyalar ve kriterlere bakarak jüriyi çağrılan girişimci işi yapabilir niteliklerine ve donanım ile bilgiye sahip olması gerektiğini göstermesi gerekiyor. Burada ne kadar sorulan sorulara doğru cevap verilirse ve kendini doğru ifade ederse o zaman olumlu sonuç çıkar. 


Kısaca "icerde adamımız var" diyen yalan söylüyor. "Adamı olana destek veriyorlar" diyende kriteri tutmuyor. Kimyasal üretim için başvuru yapıp destek alamayan kişinin iş geçmişini incelediğimde kat görevlisi olarak çalıştığı ve kimyasal üretim ile ilgili hiç bir deneyim ve eğimi olmadığını gördüm. 


Tabi ki 3 yıl doldurmamış, imalat sektöründe faaliyet gösteren, oda ve vergi kaydı, 10 dk geçmeyen işletmeyi, işletmeciyi , ürünü ve üretimi anlatan video (iş planı kadar önemli) e tepligat ve proforma faturalarda gerekli belgeler içinde. Bununla birlikte daha önce danışmanlık, ürün belgesi, işletmede kullanılan yazılımlar, kalite belgeleri varsa sisteme yüklemek, işletmede mevcut makina ekipman parkuru da gerekli. 

Yorumlar