KOSGEB İş Planında Dikkat Edilecek Noktalar!.
KOSGEB iş planı yazarken dikkat edilecek kritik noktalar vardır. İyi yazılmış bir iş planı KOSGEB kurulu tarafından % 70 oranında karar vermesini etkiler.
1. Girişimcinin nitelikleri. Girişimcinin girişimcilik yaptığı alanda eğitim almış, o alanda en az 2 yılık tecrübeli olması, işin teknolojik seviyesi, işletmede kullanılan yazılım, daha önce yaptığı ciro, varsa ürün belgesi önemlidir. Ayrıca girişimcinin genç olması da önemli kriterler arasındadır.
2. İş planın yazımı; İş planında ' iş geliştirme ' desteğinde var olan işi geliştirmek için makina, ekipman, yazılım, kalıp, tanıtım, pazarlama ve reklam alanlarında gerçekten işi ve işletmeyi geliştirmesi gerekiyor. Ayrıca işletmenin Orta ve uzun vadeli hedefleri, inovasyon, AR-GE, Yeni iş fikrine dikkat etmek gerekir.
Ayrıca KOSGEB kurulu iki noktaya dikkat ediyor. Biri işletmenin iş planın yapılabilir olması diğeri de sürdürebilir olması. Bir iş planında iş planı yapılamazsa ve işletme fizibilite tablosu fizibil değilse red edilir. Başvuru yapan işletmenin en azından bir yılık cirosu toplam yatırım tutarından fazla olmalı ve amortisman süresi 3 yıldan fazla olmamalı.
3. Finansal Hesaplama; Fizibilite planı yaparken ürünün ihracat ve ithalat durumu, işletmede bulunan makina ekipman parkuru, çalışan sayısı, aylık üretim miktarı ile kâr durumu, başabaş noktası ile amorti süresi, gelecekte ki paranın bu günkü değeri, indirgenme oranı gibi kriterlere dikkat etmek gerekiyor.
4. Sunum; Danışman onayından sonra dosya kurulu aktarılır ve kurulda girişimci tarafından sunum yapılması en önemli kritik safhası oluyor. Girişimci potansiyel olarak işletme yönetimi ve işi yapma konusunda yetersizlik izlenimi yaratıyorsa diğerleri ne olursa olsun olumsuz cevap alacaktır.
İş planı ne uzun ne kisa olmalı. En Uygunu 15 sayfa olmasıdır. 10 sayfa altında olması yetersizlik yada 20 sayfadan fazla olması kafa karışıklığı meydana getirir. İş planına her bölüm kısa ve net ifadelerle yeterli kelimelerle yazılması lazım.
Yorumlar
Yorum Gönder