Türkiye'de Yenilenebilir Enerji Yatırımları ve 2015 Beklentileri





Dünyada ve Ülkemizde Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisine olan ilgi her gecen gün artırıyor. Gelişen teknoloji ile üretimin artması maliyetlerin düşmesinden dolayı kurumsal ve bireysel olarak yatırım yapmak isteyenler artıyor. güneş enerjisinden elektrik üretimi diğer üretim yöntemlerinden daha kolay ve basit olmasından Ülkemizin güneş enerji potansiyelinden yüksek olusundan dolayı yıllık yatırım tutarı bir önceki yıldan 2 kat fazla oluyor.
Yapılan bazı araştırmalar ve güneş enerji haberlerine göre dünyada elektrik üretimine yapılan yatırımların % 50 si Güneş enerji sistemlerine olurken bir önceki yıla göre artış % 25 oranında olmuş.Güneş Enerji fuarına katılan enerji firmaları tarafından da ülkemizde 2015 yıllı için 200 ile 250 mw yatırım bekleniyor. 2015 ve daha sonraki yıllarda en karlı işlerden biri güneş enerjisinden elektrik üretimi olmaya devam edecek.
Ülkemizde enerji yatırımlarının önündeki en büyük engel bürokratik işlemlerinin fazla olması ve yavaş ilerlemesinden kaynaklanır. Ne yazık kı e devlet sistemi olmasına rağmen tam anlamı ile izinler ve yapılan çalışmalar 6 ay ile 1 yıllı almakta. Ancak bunun gibi sıkıcı işlemlerden sizin adınıza biz ilgileniyoruz sizler sadece yatırım yaparak kazancınıza odaklanıyorsunuz.
Son olarak devlet tarafından açıklanan verilere göre 'Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının yayımladığı istatistiklere yatırımcısına en çok kazandıran işlerden biri elektrik.Elektrik piyasasında yapılan değişiklik ile elektrik dağıtımında aracı olan ve kullanıcıya yönelik elektrik ticareti yapan, üreten 117 şirket yılda 611 milyon lira yani işletme başına 5.2 milyon lira kazanarak yeni ve girilmemiş sektörlerde daha fazla kazanç sağlandığını gösterdiler' Riski düşük getiri garantili yatırımla diğer seçeneklerden daha avantajlıdır.
Bizler de hala Güneş enerjisinden yatırım yapmanın mantıklı olmadığını, maliyetlerin yüksek olduğunu ifade eden insanlar var. Soruyorum onlara daha mantıklı bir yatırım fikriniz mi var. O kadar büyük firmalar ve ülkeler, yatırımcılar yatırım yaparken yatırım fizibilitesi yapma gereği duymadılar mı? Yoksa onlardan daha fazla bilgili misiniz? tabi ki onlarda yatırım yaparken işletme giderleri, yatırım tutarı, karlılıklara, amortisman süreleri ve ödemeleri gözden geçirerek karar vermişlerdir.
Yatırımda zaman nakittir ilkesine dayanarak karlı projelere yatırım yapma kararını bir an önce karar vermeli ve yatırım yaparak gelirlerinizi hesaplamanız daha mantıklıdır.  Fiyatlar düştü mü, kim ne kadar yatırım yaptı, ne zaman piyasaya giriş yapıyım, daha beklerim gibi düşünceler oluşacak karlarınız kayıp ettirir ve size  pişmanlıklarla keşke daha önce yatırım yapsaydım ifadesini kullanmasına neden olur. Farklı bir işte yatırım yapmak isteyenler için  iki yatırımın fizibilitesi hazırlanarak arasındaki farklara göre karar vermesinde de yardımcı oluruz.







Yorumlar