Türkiye'de Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Yatırımları







Türkiye güneş enerjisinden faydalanmak için konumu ve arazi yapısından dolayı yüksek potansiyele sahip bir ülkedir. Ortalama 7,6 saat güneşlenme, Arazinin % 12 marjinal olmasından dolayı güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak için son derece uygun maliyetle karlı bir yatırımdan söz etmek mümkündür. Türkiye'nin güney bölümlerinde 1700 kwh/kwp de başlayan radyasyon değerlerinde ve iç Anadolu da 1500 kwh/kwp radyasyon verilerle enerji üretmek mümkündür m2 basına yıllık olarak 1100 ile 1300 kwh/m2 olarak değişen oranlarda enerji üretmek mümkündür. Güneş potansiyelinin yüksek olmasından dolayı kendi öz tüketimi ve ticari amaçla gelir getirmek için Türkiye de yatırımlar yapılıyor. 



 Türkiye gelişen ve büyüyen bir Ülke olduğundan dolayı enerji ihtiyacı giderek artıyor. Enerji fiyatlarının yüksek olması, enerjide büyük oranda dışa bağımlılığını azaltmak için Türk Hükumeti yatırımcılara hibe ve teşvik şeklinde destekleme ile özelikle tarımsal ve hayvancılık için % 70 oranlarında hibeler verirken ticari amaç için yatırım yapmak isteyenlerden lisanlı elektrik üretimi veya lisansız elektrik üretimine bağlı olarak   Kurumlar vergisinden 5 yıl, kdv ve gümrükten muaf tutma yöntemi ile yatırım yapmak isteyenlere destek oluyor. 

Üretilen enerjinin dolar bazında alınması ve devlet garantisinde olmasından dolayı kur riski olmadığı gibi  yenilenebilir enerji kaynağı olmasından ve başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan üretim yapmanın yanında oynak aksam olmadığı için işçilik ve işletme giderleri düşük, yıllık getirinin faiz ve tüfeden fazla olmasından dolayı gelir garantili ve risksiz oluşundan Ülkede güneş enerjisinden elektrik üretimine yatırımlar her gecen gün artıyor. Nitekim 2015 yıllını 200 mw lık bir yatırımla kapanması beklentiler var. 

Ticari amaç dışında kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak isteyen işletme sahipleri ve kamu ile yerel yönetimler, Tesislerin çatılarını güneş paneli ile kaplayarak enerji ihtiyaçlarının bir kısmını ya da tamamını karşılıyorlar. Nitekim buradan fazla enerji üretilmesi durumunda devlet üretilen enerjiyi alarak ödeme yapıyor. Onun için yerli ve yabancı bir çok yatırımcı Türkiye de sadece güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak için  yatırım yapıyorlar. 

Türkiye'de güneş enerjisine yatırım yapmak isteyenlerin önündeki en büyük engel bürokrasi işlemlerinin uzun olması ve yaklaşık 11 kurumdan 6 ay kadar süren izin, imar ve anlaşmalardan dolayı  bir yatırım yapmak ortalama 1 yıl kadar zaman alıyor. Devletin bu konuda özel bir çalışma yapması gerekiyor  bu çalışmanın yapılmaması durumunda uzun zaman diliminde üretilmesi gereken enerji ve oluşacak kardan zarar edilmiş oluyor. Nitekim bu konuda çalışmalar yapmalarını bekliyoruz. 

Türkiye'de güneş enerji yatırımları kendini 5 ile 6 yılda amorti ediyor. Güneş enerjisi yatırımları işçiliğin ve işletme giderlerinin düşük olmasından dolayı  bir çok yatırımdan daha karlıdır. İşletme sahipleri işletme dışı gelir kaynakları yaratarak gelir elde etmemelerinin yanında kendi enerji giderleri ve oluşan zamlardan kurtulmuş oluyorlar. Elektrik kw maliyetinin 21 kuruştan 10 farklı kalem eklemlerden dolayı 36 kurusa son kullanıcıya maliyet oluyor. Oysa on grid sistem ve 25 yıl baz alınarak hesap yapılırsa kw maliyeti 5 kuruş civarında kalıyor.  




Yorumlar