Türk Dizilerinde, Sinamasında İşletmeciliğe Bakış


Televizyon topluma en geniş yayin ağı ile ulaştığı ses ile görüntü olarak insan algısını dokunduğu için en fazla etkileyen yayın organıdır. 

Onun içindir ki insanları ve toplumları yönlendirmek ve bilgilendirmek için tv kullanılır.  Her ne kadar basılı yayin ve radyolar ile internet teknoloji gelişmis olsa da Türk insanı izlemeyi okumaktan daha çok tercih ediyor. 

Tabi ki söz konusu tv'lerde dizi ve sinamalarda girişimcilik ve işletme yönetimi ve yatırım ile zengin olma, kredi kullanımı ve para yönetimi olarak ekonomik dizilerin içersinde içerik olarak muhakkak yer alıyor. 

Tv dizilerinde ortaklık hep kötülenmis, işletme yönetimi çok kolay, bir anda zengin olan, tesadüf zengin olmanin mümkün olduğunu salik verirken iş adamları plansız para harcayan sahtekar.  Hak yiyen olarak gösteriliyor. 

Nitekim sürekli yayinlanan sinamalarda Şener Şen ile İlyas Salman ortaklığı ve kazik atması,  Kemal Sunalin Sakar şakır Sinamasında " Hile olmazsa ihya olmazsin" sözü ile sahtekarlik iyi gibi sunuluyor. 

Bu dizi ve tv lerde işletmecilik bilinçli olarak kötülenmeye mi çalışılıyor diye düşünüyorum.  Ülkede girişimcilik ve işletmeciligin gelişmesi ve girişimcilik potansiyeli olan insanların içindeki girişimcilik ateşini yakmak için tv de sinama, dizi,  yarışma,  sohbet ve seminerler daha fazla yayınlanmalıdır. 

Belediyeler,  Üniversiteler ve Meslek Liseleri ile iş adamları dernekleri, Meslek kuruluşları girişimcilik ve işletme seminer ve eğitimleri vererek yol göstermelidir. 

Ülkemizde en tuhaf buldugum konulardan biri de firmada çalışan veya devlet memuru insanlar keşke işletme kursaydm bak adam iş yeri açtı Allah yürü ya kulum dedi benim bir yilda aldığımı adam bir ayda kazanıyor derken. 

Aynı adama biri iş kurmak istiyorum derse bu defa da iş kurarak vergi vereceksin,  elamani var, müşterisi var riski var diyerek en iyisi sabit maaşlı sigortalı işe gir diye akıl verirler.

Birinin fikir ve düşüncelerine başvuru yapacaksınız o işi daha önce yapan ve bilen kisilere danışınız ki doğru zamanda en az yatırım ile risk almadan işletme kurun. Bazen zarardan korunmak da kàrdır.


Yorumlar